Najbolje iz galerije...

Anketa

Koliko je snažan Vaš automobil?
 Baner

Kako napisati recenziju?

Postanite TEST vozač u tri koraka! 1) REGISTRIRAJ SE 2) NAPIŠI RECENZIJU 3) Priloži fotke, SPREMI recenziju,  klikni na OBJAVI.

Ako recenziju pišete duže vrijeme, povremeno ju spremite. Molimo ne koristiti tuđe fotke s interneta. 

PRETRAŽIVANJE RECENZIJA

Odaberite kriterije za pretragu

   

483 rezultata pretrage

Ispis Email
(16 votes, average 3.69 out of 5)
Autor ivan.0013   
{multithumb}

VW Polo 1.4 TDI

Osnovni podaci
Godište: 2007
Tip motora: Diesel
Snaga motora: 51kw/69ks
Mjenjač: Ručni
Paket opreme: Pacific (Trendline plus)
Dimenzija felgi: 205/45 R16
Koliko dugo je vožen: Godinu i 3 mjeseca
Broj prijeđenih km: 120000km
mt_gallery:VW Polo 1.4 TDI TEST
                                  Kliknite na sliku za galeriju
Iskustvo pri kupnji

VW Polo slovi kao pouzdan i izdržljiv automobil, pogotovo u kombinaciji s robusnim VAG dizelašima. Iako se 1.4 TDI koji je lansiran na tržište početkom tisućljeća, nije još stigao dokazati kao veći, četverocilindrični brat, riječ je o veoma pouzdanom motoru. Dizajn je uredan, još uvijek dosta svjež izvana, dok je iznutra pomalo razočaravajući. Kupljen je rabljen, u Porsche Inter Autu, preko Weltauta, koji je vjerovatno najbolja mreža za kupnju rabljenog auta u Hrvatskoj.

Korištenje, praktičnost

Polo je mali VW, a kao takav nije neki vozački stroj, ali to ga ne sprječava da na uskim cesticama vozaču izmami osmijeh na usta. Ovjes je tvrđi nego kod konkurencije, ali čitav auto je kompaktniji u vožnji nego većina njegovih konkurenata, manje se naginje u zavojima... Mane su mu često podupravljanje kod brze vožnje, boljka većine dizelaša, te preslabe kočnice, koje se kod brze vožnje relativno brzo pregrijavaju.
Motor je slab, 70ks danas je stvarno malo i za bržu vožnju treba iz njega izvlačiti svaki okretaj, svaku konjsku snagu, a često ni to nije dovoljno. Ni na otvorenoj cesti ni na autoputu nije na svom teritoriju, ali pokazuje dosta potencijala za tako malen motor. Ako ste sami u autu, mogli bi se ugodno iznenaditi iznad 2000rpm, kad krivulja okretnog momenta dostigne svoj vrhunac. Tad motor daje osjećaj da je jači nego što zapravo je. Ispod 1600rpm je turbo rupa pa je po gradu u koloni ponekad naporno mjenjati brzine u potrazi za momentom.
Grad je njegovo dvorište, i tu njegova veličina dolazi do izražaja. Iako je veći od tada aktualnih generacija njegovih konkurenata, svejedno je dovoljno malen da ga se svugdje lagano parkira, a konzervativan dizajn s normalnim prozorima omogućava mu odličnu preglednost. Unutra ima iznenađujuće mnogo prostora, pogotovo na stražnjoj klupi. Naravno, nije to puno, ali dovoljno da sjedne netko viši od 1.85m (ukoliko naprijed sjedi osoba iste visine). Gepek malo pati nauštrb prostora iznutra, ali za grad, čak i za putovanja dvoje, najviše troje putnika dovoljno je velik. Paket opreme koju ima, Trendline, ne donosi mu ništa, ali s dodatnim paketom Pacific dobio je bolja sjedala prošivena plavim uzorkom, isto kao i na kožnom volanu, mjenjaču i ručnoj kočnici, radio CD/MP3, Climatic poluautomatsku klimu, veće, 15-colne gume s čeličnim felgama i ratkapama...

Troškovi

Potrošnja mu je veliki plus, u gradu se pažljivom vožnjom može spustiti ispod 5l/100km, ali realna je potrošnja 5.5-6l/100km. Na autoputu, oko 140km/h je potrošnja visoka, oko 6.5-7l/100km, iz razloga što je takva vožnja vrlo blizu granica njegovih mogućnosti, no ako imate vremena i volje voziti oko 120km/h, Polo će vas nagraditi potrošnjom od max. 5.5l/100km.
Ipak, najštedljiviji je na otvorenim cestama, gdje mu potrošnja može pasti i ispod 4l/100km.

Redovni servisi nisu skupi, dijelovi su isti kao i za Škodu Fabiu i Seat Ibizu, pa je i njihova dostupnost odlična, a pošto je ovaj motor zapravo 1.9 TDI bez jednog cilindra, svaki meštar koji ima grabu ga može servisirat. Naravno, usluga ovlaštenog servisa i njegovih djelatnika je na uobičajeno visokoj, VW-ovoj kvaliteti.

Kvaliteta, izrada i pouzdanost

Tragovi korištenja najviše se vide na koži volana i mjenjača, koja nije kvalitetna kao u Golfu ili Passatu. Ostali tragovi korištenja u unutrašnjosti nisu vidljivi, vjerovatno zahvaljujući robusnoj plastici koja se pokazala kao dobar materijal. Ništa ne škripi, ne tucka niti cvili. Unutrašnjost, iako dosadnog dizajna i na prvi pogled loših materijala zasužuje same pohvale po pitanju kvalitete izrade.
Izvana se ipak malo vidi da je auto korišten u gradu, par sitnih udubina na vozačkim vratima i to je oglavnom sve.


Manji kvarovi: Selen-blokovi i ležajevi amortizera na 118000km
Boljka čitave generacije je da često odlaze žaruljice na svjetlima. Ali to se nekim čudom riješilo ugradnjom prednjih ksenona, prije godinu dana, odonda nijedna žaruljica nije otišla.


Veći kvarovi: Nema


Pouzdanost motora/mjenjača:
Pouzdanost elektronike:
Kočnice, ovjes, upravljački sustav:
Kvaliteta izrade:
Tuning i prerade

Felge, s 195/55 R15 sam prešao na 205/45 R16. U kombinaciji sa Michelin Pilot Sport 3 promjena je pun pogodak!
Ksenon farovi

Zadovoljstvo
Biste li ponovno, kupili isti auto?
Da li bi ponovno kupili auto iste marke?
Je li  auto ispunio vaša očekivanja?
Biste li ga preporučili prijatelju?
Koji  bi idući auto željeli kupiti?

VW Polo 1.9 TDI/1.6 TDI/1.2 TSI

Zaključak

Pozitivno: Vanjski dizajn, preglednost, kvaliteta izrade, pouzdanost, zabavan zvuk...

Negativno: Slab motor, težina

UKUPNA OCJENA 7/10
Udobnost:
Performanse:
Držanje ceste:
Vanjski dizajn:
Unutarnji dizajn:
Opremljenost:
Omjer uloženog i dobivenog:
Pouzdanost: